ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΟΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Οι Μεσογειακοί Αγώνες διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια και αποτελούν για τις χώρες της Μεσογείου το σπουδαιότερο πολυπολιτισμικό αθλητικό γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Για το σκοπό αυτό συγκεντρώνονται οι αθλητικές αποστολές των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών των χωρών-μελών της Δ.Ε.Μ.Α. οι οποίες συμμετέχουν σε περισσότερα από 25 αθλήματα.

Η Μεσόγειος είναι το σημείο συνάντησης τριών ηπείρων, της Αφρικής, της Ασίας και της Ευρώπης. Είναι η γενέτειρα τριών μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών. Είναι επίσης η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων... Είναι όμως και μια περιοχή που, δυστυχώς, κλονίζεται συχνά από αναταραχές και συγκρούσεις με δραματικές επιπτώσεις στους λαούς της. Παρά τα προβλήματα, κυρίως πολιτικά, που ταλανίζουν την περιοχή, οι Μεσογειακοί Αγώνες διεξάγονται πάντα στις καθορισμένες ημερομηνίες και στον επιλεγμένο τόπο, συγκεντρώνοντας νεαρούς αθλητές από τις χώρες της Μεσογείου σε μια φιλική ατμόσφαιρα που ευνοεί την ενίσχυση των δεσμών της φιλίας και της αλληλεγγύης, υπερβαίνοντας τις όποιες πολιτισμικές, θρησκευτικές και γλωσσικές διαφορές.

Ιστορία των Αγώνων

Η ιδέα της διοργάνωσης των Αγώνων για τις χώρες της Μεσογείου ξεκίνησε από τον Πρόεδρο της Αιγυπτιακής Ε.Ο.Ε. και Αντιπρόεδρο της Δ.Ο.Ε., Mohamed TAHER PACHA, με τη βοήθεια του Έλληνα Ιωάννη ΚΕΤΣΕΑ, επίσης μέλους της Δ.Ο.Ε. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1948 στο Λονδίνο, σε μια περίοδο που επισκιαζόταν από εντάσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, παρουσιάζουν το σχέδιο στα μέλη της Δ.Ο.Ε., υποστηρίζοντας την ιδέα ενός ειρηνευτικού και συνενωτικού Αθλητισμού.

Οι πρώτοι Μεσογειακοί Αγώνες διεξήχθησαν στην Αλεξάνδρεια το 1951. Οι Αγώνες έχουν ήδη συμπληρώσει μισό αιώνα ζωής και βρίσκονται στη 18η διοργάνωσή τους. Στον παρακάτω πίνακα θα πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

  • Η αύξηση του αριθμού των χωρών που συμμετέχουν σε κάθε διοργάνωση, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση του αριθμού των αθλητών.
  • Η συμμετοχή των γυναικών από το 1967 στην Τύνιδα.
  • Η αλλαγή στην περιοδικότητα το 1993 με τη διοργάνωση των Αγώνων στη Γαλλία δύο μόλις χρόνια μετά τους Αγώνες της Αθήνας το 1991. Λόγω του ιδιαίτερα φορτωμένου διεθνούς αθλητικού προγράμματος την Προ-ολυμπιακή χρονιά, οι περισσότερες Ε.Ο.Ε. εξέφρασαν την επιθυμία τους η εν λόγω διοργάνωση να λαμβάνει χώρα ένα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες προκειμένου να προετοιμάζονται καλύτερα οι νέες ολυμπιακές ομάδες.
  • Μια ισορροπημένη εναλλαγή στη διοργάνωση των Αγώνων μεταξύ των βόρειων και νότιων χωρών της Μεσογείου μέχρι το 2001.

Η Δ.Ε.Μ.Α.

Κατά την 3η διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 1959 στη Βηρυτό, ο επικεφαλής της διοργάνωσης, Πρόεδρος της Λιβανέζικης Ε.Ο.Ε., Gabriel GEMAYEL, επίσης μέλος της Δ.Ο.Ε., προκειμένου να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των Αγώνων, πρότεινε τη δημιουργία μιας Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, η οποία συστάθηκε επίσημα στις 16 Ιουνίου 1961.

Η Δ.Ε.Μ.Α., διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αποτελείται από συνδεδεμένες Ε.Ο.Ε. και τα μέλη της Δ.Ο.Ε. των χωρών αυτών. Ο πρώτος Πρόεδρος της Επιτροπής ήταν ο Gabriel GEMAYEL και στη συνέχεια ο Mohamed MZALI (Τυνησία), ο Claude COLLARD (Γαλλία) και, από το 2003, ο Amar ADDADI (Αλγερία).

Μετά τον Ιωάννη ΚΕΤΣΕΑ, Γενικοί Γραμματείς διετέλεσαν ο Επαμεινώνδας ΠΕΤΡΑΛΙΑΣ, ο Νίκος ΦΙΛΑΡΕΤΟΣ, ο Μίνως ΚΥΡΙΑΚΟΥ, ο Ισίδωρος ΚΟΥΒΕΛΟΣ και, από 31 Οκτωβρίου 2018, ο Ιάκωβος ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ, όλοι τους Έλληνες.

Η έδρα της Δ.Ε.Μ.Α. βρίσκεται στην Αθήνα. Μέχρι το 2005 στεγαζόταν στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έκτοτε στεγάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις που έχουν διατεθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Οι Μεσογειακοί Αγώνες αποτελούν αποκλειστική δικαιοδοσία της Δ.Ε.Μ.Α., η οποία έχει την ιδιοκτησία όλων των δικαιωμάτων που σχετίζονται με αυτούς. Κάθε 4 χρόνια, δηλαδή 6 χρόνια πριν από κάθε διοργάνωση, ορίζει την πόλη στην οποία θα αναθέσει τη διοργάνωση των Αγώνων.

Σήμερα αποτελείται από 26 μέλη Ε.Ο.Ε. και συγκεκριμένα: Άγιος Μαρίνος, Αίγυπτος, Αλβανία, Αλγερία, Ανδόρα, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κόσσοβο, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Λιβύη, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Μονακό, Πορτογαλία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Σερβία, Σλοβενία, Συρία, Τουρκία, Τυνησία.

Εκτός από τον ουσιαστικό της ρόλο που αφορά στη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων, η Δ.Ε.Μ.Α.:

  • Συμβάλλει στη διάδοση των ιδανικών και των αρχών του Ολυμπισμού, όπως αυτά καθορίζονται στον Ολυμπιακό Καταστατικό Χάρτη, καθώς και στη διάδοση της Ολυμπιακής Παιδείας στις χώρες της Μεσογείου˙ οι Μεσογειακοί Αγώνες διεξάγονται υπό την αιγίδα της Δ.Ο.Ε.
  • Συμβάλλει στην ενίσχυση των δεσμών φιλίας και ειρήνης μεταξύ των νέων και των αθλητών της Μεσογείου, προωθώντας κατά τον καλύτερο τρόπο την κατανόηση, τη διαβούλευση, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ των Ε.Ο.Ε. της Μεσογείου.
  • Οργανώνει δραστηριότητες ανάπτυξης και συνεργασίας στο χώρο του Αθλητισμού, στοχεύοντας ιδιαίτερα στις χώρες που το έχουν περισσότερο ανάγκη, προκειμένου να βελτιωθεί το αθλητικό επίπεδο και να αναπτυχθεί ο Αθλητισμός στη Μεσόγειο.


Το έμβλημά της αποτελείται από τρεις τεμνόμενους δακτυλίους που αντιπροσωπεύουν τις τρεις ηπείρους και αντανακλώνται στη θάλασσα, στοιχείο κοινό και ενοποιητικό. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη διοργάνωση του Σπλιτ το 1979.

Ο Καταστατικός Χάρτης της Δ.Ε.Μ.Α., εμπνευσμένος από τον Ολυμπιακό Χάρτη, καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας της, τους στόχους της και όλα όσα αφορούν τους Μεσογειακούς Αγώνες.

Επίσημες γλώσσες της είναι τα Γαλλικά, τα Αγγλικά και τα Αραβικά.

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ:

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ – Δ.Ε.Μ.Α

ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Περισσότερα
10-MembersItem_Logo01_Albania 10-MembersItem_Logo02_Algeria 10-MembersItem_Logo03_Andorra 10-MembersItem_Logo04_Bosnia 10-MembersItem_Logo05_Croatia 10-MembersItem_Logo06_Cyprus10-MembersItem_Logo07_Egypt 10-MembersItem_Logo08_Spain10-MembersItem_Logo09_France 10-MembersItem_Logo11_Greece10-MembersItem_Logo12_Italy10-MembersItem_Logo13_Kosovo10-MembersItem_Logo14_Lebanon10-MembersItem_Logo15_Libya10-MembersItem_Logo16_Malta10-
MembersItem_Logo17_Monaco10-
MembersItem_Logo18_Montenegro 10-
MembersItem_Logo20_Morocco 10-MembersItem_Logo10_Fyrom 10- MembersItem_Logo30_Portugal 10-
MembersItem_Logo21_SaintMarino10-
MembersItem_Logo22_Serbia10-
MembersItem_Logo23_Slovenia 10-
MembersItem_Logo24_Syria 10-
MembersItem_Logo25_Tunisia10-
MembersItem_Logo26_Turkiye

ΡΕΚΟΡ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΣΠΟΡ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

1951

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

1955

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

1959

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

1963

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

1967

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

1971

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

1975

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

1979

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

1983

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

1987

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

1991

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

1993

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

1997

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

2001

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

2005

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

2009

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

2013

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

2018

jm-2022-logo (1)

2022